Bursa’yı medikal ve termal turizmde ayağa kaldıracak “2. Medikal ve Termal Turizm Forumu” başlıyor. Foruma 4 kıtadaki 38 ülkeden turizmciler katılacak.

Bursa Valiliği’nin himayesiyle BEBKA, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) ve Plaza Turizm iş birliğiyle 14-16 Mart tarihleri arasında Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak 2. Bursa Medikal ve Termal Turizm Forumu’nun tanıtım toplantısı Almira Otel’de yapıldı. 3 gün boyunca Kuzey İskandinav ülkelerinden Balkanlar’a, Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar birçok farklı bölgeden gelecek misafirlere Bursa’nın termal ve medikal turizm imkânları tanıtılacak, ayrıca sağlık kurumlarına ziyaretler yapılacak.

Tanıtım toplantısında konuşan BUSAT Başkanı Sedat Demir, “2023 Türkiye vizyonunda sağlık turizmi için öngörülen hedeflerde Bursa’nın Türkiye pastasından en az 15-20’sini alabilecek potansiyeli olduğunu görüyoruz. Türkiye bugün itibariyle sağlık turizmi anlamında Türkiye’de 5. sıraya yerleşmiş durumda. Dünyada sağlık turizmini oluşturan ve yapan ilk beş ülke arasındayız. Bursa’da çok fazla potansiyel var. Belki dünyanın en iyi termal kaynaklarına sahip olmamıza, doğayla termalin bu kadar iç içe geçtiği yer olmamıza rağmen, bu potansiyeli yeterince değerlendiremiyoruz. Etrafımızdaki ülkelerle çok ciddi tarih ve kültür birlikteliğimiz olmasına rağmen, yeterli sayıda ve kalitede tesisimiz yok. Termal turizmi anlamında Bursa geri kaldı. Bu alandaki öncülüğü başka şehirlere kaptırdık. Bursa’nın termal başkenti olması için gayretlerimiz var. Bununla ilgili bir çok uluslararası platformda Bursa’yı tanıttık. Son dönemde gerek büyükşehir, gerekse ilçe belediyelerimizin termalin canlandırılması anlamında yaptığı çalışmalara destek vermeye, onlardan destek almaya çalışıyoruz. Karşılıklı olarak Bursa’da bir sinerji oluşturup yeni ve modern termal alanların oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. 2018 Türkiye’nin hedefi 1 milyon sağlık turistini Türkiye’ye getirmek. Bursa’da yaptığımız çalışmaların semeresini almaya başladık. Biraz geç kaldık. Un, yağ, şeker ve her şey var, ama helvayı yapmakta geç kaldık. Artık başladık. Bundan sonrasının hızlı gelişeceğini ümit ediyoruz. Bu etkinlik Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BEBKA ve BTSO’nun destekleriyle yapılıyor. Misafirlerimizin sektör temsilcileri ile yüz yüze görüşmelerini sağlayıp bir pazar oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

BURSA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI

BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise, “Bursa çok önemli adımlar attı. Tüm paydaşların iştirakiyle bir sağlık turizmi master ve eylem planı hazırlandı. Ulusal kalkınma planında sağlık turizmi çok önemli yer teşkil ediyor. Sağlık turizmi ile ilgili kalitenin ve kapasitenin artırılması için birçok etkinlik düzenlendi. Biz de BEBKA olarak kalite ve sertifikasyonla ilgili çalışma yaptık” şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık ise, “Büyükşehir olarak şehrin dinamikleriyle birlikte elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. İnsanımıza ve Bursa’mıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Her alanda yaptığımız büyük yatırımlar var. Bunlardan bazıları da turizm alanında. Tarihimize sahip çıktık. Yerin altındaki tarihimizi gün yüzüne çıkarttık. Artık UNESCO dünyada Bursa’yı başkent gösteriyor. Biz kış turizmine yatırım yapıyoruz. Uludağ’ı en verimli şekle nasıl getirebiliriz; bunun için çalışmalar yapmaktayız. Teleferiği yeniledik. Dünyanın en iyi şifalı sularına sahip bir şehiriz” dedi.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da, “Refah seviyesini belirleyen en önemli unsurların başında sağlık gelmektedir. Sağlık alanındaki hizmetler, ülkenin gelişmişlik seviyesi ile doğru orantılıdır. Türkiye’nin gelişen ekonomisi ve gün geçtikçe büyüyen yatırım potansiyeli, özellikle uluslararası yatırımcıların ilgisini artırmıştır. Artık teknolojinin ve ulaşımın gelişmesi ile birlikte insanların seyahat etme maksatlarının hızlı değiştiğini görebiliyoruz. İnsanlar, kendi yörelerinde bulamadığı iklim şartlarını, tedavi ve dinlenme imkanlarını farklı coğrafyalarda aramaktadır. Bu kapsamda da sağlık turizmi son dönemde dünya genelinde ön plana çıkan ve ülkelerin önemli ölçüde yatırım yapmaya başladığı bir turizm türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık alanında önemli adımların atıldığı ülkemiz, medikal turizminin de en gözde destinasyonları arasında bulunmaktadır. Ülkemiz, eşsiz ve stratejik coğrafi mevkii ile büyük potansiyele sahip” şeklinde konuştu.