BUSAT ve Türk Alman Sağlık Fonu ile birlikte gerçekleştirilen sempozyuma Almanya’dan 25 konuk ağırlanarak; İlimiz ve Almanya arasında sağlık turizminde işbirliği konusunda karşılıklı sunumlar yapılarak görüşmeler yapıldı.
Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) ve Alman-Türk Sağlık Forumu işbirliğiyle düzenlenen “Alman-Türk Sağlık Sempozyumu”nda konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Mustafa Esgin, Bursa’nın mevcut potansiyelinin yanı sıra yapılacak yatırımlarla geleceğinin şekilleneceğine işaret ederek, “Bursa tarihsel perspektifte tam anlamıyla bir sağlık ve termal kentidir.Bursa mevcut potansiyelinin yanı sıra önümüzdeki dönemde tarihsel mirasa uygun gerçekleştirilecek dünya çapında sağlık ve kür merkezleriyle Bursa’nın tüm dünyanın akın edeceği bir termal ve medikal destinasyon olacaktır” dedi.
Sağlık turizmi konusunda Türk-Alman işbirliğini artırmak amacıyla düzenlenen Alman-Türk Sağlık Sempozyumu’nun açılış töreninde sanayi başkenti Bursa’nın önde gelen sektörlerinden ve ekonomisinden söz eden BTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Esgin, kentin sağlık altapısını “Bugün 40 hastane, 4000 hekim, 16000 sağlık çalışanı, 5 uluslararası akredite hastanesi ile Bursa medikal turizmin yükselen yıldızıdır” sözleriyle ifade etti. Bizans İmparatoriçesi Thedora’nın güzellik ve sağlık iksirinin Bursa olduğuna ve Muhteşem Süleyman’ın sağlığına bu şehirde kavuştuğuna atıfta bulunan Esgin, sözlerine şöyle devam etti:
“Osmanlı Devletinin ilk hastanesi ve Tıp Fakültesi bu şehirdedir. Yani Bursa tarihsel perspektifte tam anlamıyla bir sağlık ve termal kentidir. Bursa mevcut potansiyelinin yanı sıra önümüzdeki dönemde tarihsel mirasa uygun gerçekleştirilecek dünya çapında sağlık ve kür merkezleriyle Bursa’nın tüm dünyanın akın edeceği bir termal ve medikal destinasyon olacaktır. Ziyaretinizden duyduğum mutlulukla birlikte önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz işbirlikleriyle önemli çalışmalara imza atacağımıza yürekten inanıyorum.”
AMAÇ, BURSA’NIN İMKANLARINI DAHA İYİ ANLATMAK
BUSAT Başkanı ve BTSO 39. Komite üyesi Dr.Metin Yurdakoş da, Bursa’nın gerek ulaşımı ve doğal güzellikleri gerekse tarihi altyapısı ile orta vadede termal turizmde şanslı olduğunun altını çizerek, sempozyumun Almanya’da, Türkiye’nin imkanlarına ihtiyacı olan insanlara seslerini duyurabilmek ve Türkiye’nin bugün geldiği medikal ve termal seviyedeki konuları onlara anlatabilmek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Yurdakoş, “Onların da en büyük sağlık sigortalarının temsilcileri de bugünkü sempozyumda var. Bu sempozyum, sağlık sigorta sistemlerinin Almanya’daki Türk vatandaşlarına ve Türkiye’deki Alman vatandaşlarına verebilecekleri imkanları anlatılmasını da kapsıyor” dedi.
Almanya’dan Bursa’ya önemli ölçüde sağlık turistinin geldiğini vurgulayan Yurdakoş, “Daha çok Türk kökenli vatandaşlar Türkiye’de ve Bursa’da tedavi olmayı tercih ediyorlar. En çok tercih ettikleri konuların başında termal tedavi türleri geliyor. Termal tedavi türlerini Bursa’da almak istiyorlar. Diş tedavilerini Bursa’da yaptırmak ve birçok medikal tedavi türlerini Bursa’da almak istiyorlar. Biz bu imkanlarımızı teorik olarak hem bu sempozyumda anlatacağız hem de pratik olarak yerinde göstereceğiz” ifadesini kullandı.
Sempozyum, “Almanya’daki Türk Vatandaşlarına Verilen Sağlık Hizmetleri”, “Türkiye’de Yaşayan Alman Vatandaşlarına ve Alman Turistlere Verilen Sağlık Hizmetleri”, “Türkiye ve Bursa’da Termal Tedavi” ve “Türkiye ve Bursa’da Medikal Tedavi” konulu oturumlarla devam etti.
Sempozyuma, Alman-Türk Sağlık Forumu Başkanı Emekli Senatör Ulf Fink,Alman Milletveki Dr.Rolf Koschorrek,Alman FDP Partisi Genel Başkan Vekili Lars F.Lindemann, Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Danışma Kurulu Başkanı ve Başbakanlık Müşaviri Hamdi Şengel, Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Türkiye ile Almanya’dan sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.