Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Demir, “Bir turist ortalama 900 dolar, sağlık turisti ise 10 bin dolar gelir bırakıyor. Bursa olarak 2017‘de sağlık turizmi gelirimizi 30 milyon dolar hedefliyoruz”  dedi.

Sağlık turizmi kavramının Bursa’da BUSAT’ın kuruluşuyla birlikte 2011 yılından bu yana geliştiğini ifade eden Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Prof. Dr. Sedat Demir, sektörün durumunu ve gelinen süreci değerlendirdi. Bursa’da sağlık turizminin 2011 yılında 250 civarında hastayla başladığını ifade eden Demir, “BUSAT olarak, Valiliğimiz ve yerel yönetimlerimizin desteğiyle kentimizde sağlık turizmi kavramını yerleştirdik. 2011 yılında 250 civarında başlayan sağlık turisti sayımız bugün 15 bin rakamlarına ulaştı” şeklinde konuştu.

Sağlık turizminin katma değeri yüksek bir turizm olduğunu ifade BUSAT Başkanı Prof. Dr. Sedat Demir, açıklamasında şu tespitlere yer verdi:

KİŞİ BAŞI 10 BİN DOLAR GELİR

“Türkiye’ye gelen normal bir turistin bıraktığı gelir yaklaşık 900 dolar civarı iken, sağlık turisti ise yaklaşık 10 bin dolar civarında döviz bırakıyor. Yani biz 10 bin sağlık turistini Bursa‘ya getirdiğimizde 100 bin normal turist getirmiş oluyoruz. Rakamların karşılaştırılması Bursa açısından sağlık turizminin ne kadar önemli olduğunu gösteren ciddi bir göstergedir. Sağlık turizminde daha ileriye gidebilmek için hedeflerimizi büyüttük. 2016 yılında 20 bin rakamlarını geçeceğine ön gördük 2017 içinde bu rakamların 30 – 35 bin ulaşmasıydı. Hatta 2023 hedefimizde sağlık turizminde milyar dolar seviyelerine ulaşmak vardı. Bursa olarak master planlarımızda öngörülen yatırımlar gerçekleşirse bu rakamlara ulaşabiliriz. Fakat 2016 yılında yaşanan terör olayları, siyasi krizler ve son yaşanan darbe girişimi bu hedeflerimizi 1 yıl geciktirdi. 2016 yılında 20 bin sağlık turisti beklerken turizm şirketlerinin ve hastanelerin kendi gayretleriyle bu rakam 2 bin seviyelerinde kaldı.“

SAĞLIK TURİZMİNDE İLERDEYİZ

Bursa’nın medikal sağlık turizmi alanında hiç bir eksiğinin olmadığını ifade eden Demir, “Bu konuda dünya çapında kalite kriterlerini tamamlamış, bilinen tüm teknolojileri uygulayan hastanelerimiz var. Ancak Bursa’da en önemli eksiğimiz yeterli sayıda termal tedavi tesislerimizin olamamasıdır. Şehirde yeni yapılan lüks otellerimizin hepsi termal sularla donatılmıs bir şeklidedir. Bursa bu alanda kalitesini kanıtlanmış, dünyayla boy ölçüşür hale gelmiştir. Mevcut otellerimizin veya yeni otellerimizin sağlık turizmine uygun tesisler haline getirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile temaslarımız devam ediyor“ dedi.

HEDEF İLK 3

Türkiye’nin sağlık turizmi alanında çok ileri konuma geldiğini söyleyen BUSAT Başkanı Prof. Dr. Sedat Demir, Türkiye’nin aralarında Hindistan ve Tayland gibi ülkelerin ardından dünyada ilk 5’e yerleştiğine dikkat çekti. Türkiye’de sağlık turizmi alanında İstanbul’un birinci sırada olduğunu söyleyen Demir, sözlerini şu şekilde tamamladı:

Türkiye’de sağlık turizminde İstanbul birinci sırada yer alıyor. Bursa olarak İstanbul’a artık çok daha fazla yakınız. Bu avantajımızı kullanarak 2017 yılında çok daha iyi rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye sağlık turizmi alanında hedeflerine kısa zamanda ulaşıyor. Bugün ülkemize 1 milyon dolayında sağlık turisti geliyor. Bursa olarak 2017 yılında hedefimizi 30 bin hasta ve 30 milyon dolar gelir olarak belirledik. Bursa’da Valiliğimiz, yerel yönetimlerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte sektör temsilcilerimiz ortak hareket edersek Türkiye’de ilk 3’e hatta İzmir’in önüne geçeceğimizi düşünüyorum. ”